Välj rätt takfönster

Hem / Takfönster

Hur ska man tänka för att välja rätt takfönster? Allt fler väljer att köpa takfönster som de sätter in i sina hem och vi kan verkligen förstå varför, då ljuset som släpps in genom ett takfönster ger ditt hus en helt ny och framförallt mycket ljusare look. Här delar vi med oss av våra bästa tips till dig som ska köpa takfönster och behöver lite vägledning för att välja rätt. Vi berättar om olika typer av takfönster, ger dig tips inför fönstervalet och svarar på vanliga frågor.

Olika typer av takfönster – vilket takfönster är bäst?

Börjar det bli dags att byta ut fönstren hemma eller är du bara nyfiken på att få veta lite mer om takfönster? På den här sidan går vi igenom de vanligaste fönstertyperna inom takfönster, allt från klassiska takfönster i trä till PVC-träfönster - och tar reda på vilket takfönster är bäst egentligen? Vi svarar även på vanliga frågor som vi brukar få om takfönster och delar med oss av våra absolut bästa tips. Läs mer nedan!

Takfönster i PVC

Fördelen med att välja takfönster i PVC är att de är underhållsfria. De behöver inte skrapas, slipas och inte heller målas, då PVC är en typ av plast som är helt underhållsfri. Blir fönstren smutsiga räcker det att torka av dem med en fuktig fibertrasa från Clas Ohlson, ICA eller valfritt märke som du föredrar.

Takfönster i trä

Till skillnad från takfönster i PVC behöver ett takfönster i trä underhållas. Dessa trä-takfönster behöver slipas, skrapas och målas med jämna mellanrum för att bibehålla fönstrets livslängd (vilket kan bli lite komplicerat när det är ett fönster som sitter i taket). Kolla exempelvis in den här videon av Svenska byggnadsvårdsföreningen som förklarar hur man enklast underhåller sina träfönster. Många väljer dock takfönster i trä på grund av den rustika, klassiska känslan, exempelvis i äldre hus i lite mer klassisk stil.

3 tips att fundera över när du ska köpa nya fönster

När du ska installera nya fönster är det även viktigt att tänka på de långsiktiga kostnaderna. Du bör välja fönster med så lågt U-värde som möjligt. Även om fönster med lågt U-värde är något dyrare kommer du att vinna på det i längden, för ju lägre U-värde desto mindre energiförlust genom fönstret.

1

Välj så lågt U-värde som möjligt

När du ska installera nya fönster är det även viktigt att tänka på de långsiktiga kostnaderna. Du bör välja fönster med så lågt U-värde som möjligt. Även om fönster med lågt U-värde är något dyrare kommer du att vinna på det i längden, för ju lägre U-värde desto mindre energiförlust genom fönstret.

2

Ska passa husets design

Välj fönster efter hur ditt fönster ser ut. Har du ett modernare hus är ofta ett takfönster i PVC att föredra, men om du har ett äldre och lite mer klassiskt hus kan takfönster i trä vara rätt val för dig.

3

Underhållsfria fönster

Ett tips vi verkligen kan slå ett slag för är att välja fönster som är underhållsfria, exempelvis PVC-träfönster, då du slipper underhåll som exempelvis ett träfönster kan medföra i form av slipning, målning och skrapning. Åtminstone bör du ha detta i åtanke innan du bestämmer dig för vilken fönstertyp du väljer.

Frågor och svar

Materialkostnaden för ett enkelt takfönster är allt från 3000 kr och uppåt. Priset för normalstora fönster brukar man säga ligger på 5000 kr och uppåt. Beroende på leverantör kan ibland pris för installation tillkomma, så kolla upp detta innan du beställer nya takfönster.

Takfönster är ett supersmidigt sätt att få in lite mer naturligt ljus i ditt hem, inte minst om du har ett väldigt mörkt hem. Takfönster ger effekten av att öppna upp ett rum på ett helt fantastiskt sätt. När ljuset kommer ovanifrån strömmar det in i rummet och du behöver inte tända lampor på samma sätt som i ett mörkt rum.

Beroende på vilken typ av fönster du har så kan fönsterputsningen av takfönster variera. Generellt sätt brukar man dock säga att vanlig hederlig fönsterputs från exempelvis Ajax gör jobbet och att du putsar på precis samma sätt som du rengör dina vanliga fönster (förslagsvis med tidningspapper eller en fönsterskrapa, då det är bättre för miljön jämfört med exempelvis hushållspapper). Det kan dock vara lite svårt att nå takfönstret och komma åt, men med en lite högre stege löser du enkelt jobbet! Har du inte en stege hemma brukar Byggmax ha bra stegar till bra priser.