Tapet inspiration

Hem / Tapet inspiration

Önskar du att få idéer till hur du kan inreda med tapet? Inspiration finns det gott om!

Det finns massor av olika stilar och mönster att välja mellan, så det kan vara bra att titta på olika bilder och samla inspiration innan du bestämmer dig. Du kan kolla på olika inredningsbloggar och Instagram-konton för att hitta tapet-trender och se hur andra har valt att inreda med tapeter. Det är också en bra idé att kolla hos en tapethandel för inspiration och tips. När du har hittat en stil som du gillar kan du börja leta efter tapeter som passar din smak och ditt hem.

Tapet är ett bra sätt att ge ett hem en personlig touch. Men hur går man egentligen tillväga när man ska välja och sätta upp tapeter? Det kan vara svårt att veta var man ska börja om man är nybörjare på området. Med denna guiden kommer du att ha allt du behöver för att komma igång!

Varför inreda med tapet?

Att inreda med tapet är ett enkelt sätt att ge ett rum en ny känsla. Tapeter finns i en mängd olika färger, mönster och material, vilket gör det lätt att hitta något som passar just din stil. Du kan även använda det för att skapa olika effekter i rummet, som att göra det större eller mindre, eller att framhäva en specifik vägg.

Mer hållbart

En annan fördel är att tapet kan vara en mer hållbar lösning än att måla om väggarna. Tapeter kan hålla längre och tål mer slitage än en målad yta. Dessutom är det ofta enklare att byta ut en tapet om man vill förnya rummet, än att måla om hela väggen. Så, om du vill ge ditt hem en personlig touch och samtidigt ha en hållbar lösning, är tapeter definitivt något för dig att överväga!

Skapa specifik stil

Tapeter kan hjälpa dig att skapa en specifik stil i ditt hem. Om du till exempel vill ha en vintagekänsla kan du välja en tapet med ett gammaldags mönster och matcha den med möbler och dekor i samma stil. Om du istället vill ha en modern och minimalistisk stil kan du välja en enfärgad tapet och låta möblerna och dekoren ta fokus istället. Tapeter ger dig möjligheten att vara kreativ och skapa din egen unika stil i ditt hem.

Inredning tapet

När du har valt en tapet som passar din stil och ditt hem är det dags att börja inreda rummet. Här är några tips på hur du kan använda tapeter för att skapa en härlig atmosfär:

  • Fokusera på en vägg: Om du har en specifik vägg som du vill framhäva kan du välja en tapet med ett snyggt mönster eller en stark färg och använda den på den utvalda väggen. Detta ger rummet ett fokus och skapar en intressant och unik design.
  • Matcha möbler och dekor: Du kan välja en tapet som matchar dina möbler och dekor för att skapa en enhetlig och harmonisk stil. Om du har en soffa i en specifik färg kan du välja en tapet som kompletterar färgen på soffan för att skapa en enhetlig look.
  • Skapa en kontrast: Om du vill ha en mer dramatisk inredning kan du välja en tapet som skapar en kontrast till resten av rummet. Till exempel kan du välja en tapet med en stark färg eller ett stort mönster och använda den på en vägg som skiljer sig från resten av rummet. Detta skapar en spännande och dramatisk effekt.

Få fler idéer till inredning med tapet på Pinterest.

Kan man måla på tapet?

Om du har en tapet som du inte längre gillar, men inte vill ta bort den helt och hållet, kan du måla över den istället. Detta är ett enkelt sätt att förnya rummet utan att behöva ta bort tapeten och börja om från början. Men hur gör man egentligen för att måla över tapet? Här är några tips och trix för att komma igång:

  • Förbered ytan: Innan du börjar måla måste du förbereda ytan. Detta innebär att du måste tvätta tapeten för att ta bort smuts och damm. Om tapeten är sliten eller trasig bör du också reparera den innan du målar.
  • Grundmåla: För att måla över tapet behöver du använda en grundfärg som gör att färgen fäster bättre på tapeten. Använd en pensel eller roller för att applicera grundfärgen på tapeten och låt det torka enligt tillverkarens anvisningar.
  • Måla över tapeten: När grundfärgen har torkat kan du börja måla över tapeten. Använd en pensel eller roller och måla över hela ytan. Se till att färgen täcker tapeten helt och jämna ut eventuella ojämnheter. Låt det torka ordentligt innan du applicerar eventuella ytterligare lager.
  • Färdigställ: När du är klar med att måla, låt allt torka ordentligt och kontrollera resultatet. Om det behövs kan du applicera ytterligare lager och jämna ut eventuella ojämnheter. När allt är torrt kan du färdigställa rummet med nya möbler eller dekorationer och njuta av ditt nya utseende!

Tapetens påverkan på
rummets utseende och känsla

Tapet påverkar rummets utseende och känsla ganska rejält. Tapet kan få ett tråkigt och neutralt rum att kännas mer levande och personligt. Det kan också få ett litet rum att kännas större genom att välja en tapet med en ljus och luftig design. Tapeter kan även användas för att skapa en visuell effekt som att höja eller sänka takhöjden.

Det är viktigt att tänka på hur tapeten kommer att påverka rummets utseende och känsla innan man väljer en tapet. En stark färg eller ett mönster kan vara svår att matcha med möbler och dekor och kan göra rummet kännas överväldigande. Å andra sidan kan enfärgad kännas tråkig om den inte matchas med rätt möbler och dekor.

Om du känner dig redo att välja tapet till ditt hem kan du spana in denna guiden till hur man tapetserar.