Bygga vinkällare

6 saker att tänka på

Bygga vinkällare – 6 saker att tänka på

Vinkällare är något som många förknippar med exklusiva restauranger där tusentals årgångsflaskor samsas. Faktum är att det är samma vinlagringsklimat som eftersträvas om du vill bygga en vinkällare hemma. Att ha en vinkällare hemma ger dig dessutom stora möjligheter att styra upp ett lättnavigerat hyllsystem för din samling, som enkelt gör att du hittar fram till flaskan du är sugen på att hälla upp och njuta av. Här lär du dig 6 saker att ha i bakhuvudet om du funderar på att bygga vinkällare.

wine-vault-picture-id1160777872

1. Skapa en målbild

Många vinkällare som byggts börjar med en ”målbild” där inspiration pusslas ihop från flera olika vinkällare. Det kan till exempel vara att inspireras av en snygg ljuslösning från en vinkällare, och kopiera stilrena hyllor från en annan. Att bygga vinkällare är en kreativ process som blir så mycket enklare om du har en målbild klar i huvudet för hur din vinkällare ska se ut. Vinlagring.se skräddarsyr vinkällare och inredning så att slutresultatet blir som du sett framför dig i huvudet. Kolla in deras galleri med bilder på färdiga vinkällare de byggt och tänk att det kan se ut så hemma hos dig också. De kollar också närmare på tre olika lösningar, som är bra att fundera över i början av tankeprocessen:

 • Vinkällare
 • Vinkällarvägg
 • Vinskåpsvägg
wooden-thermometer-picture-id494899380

2. Temperaturen

Vin ska förvaras svalt och ett vanligt riktvärde är 11-14 grader. Tänk också på att temperaturen ska ligga på en stabil nivå över dygnet. Det är inte optimalt med temperaturskillnader även om det är på fåtalet grader. Här kan du tänka på hur solen värmer ditt hus, ofta är norr att föredra då solen inte ligger på lika mycket på den sidan.

hygrometer-picture-id174975422

3. Luftfuktigheten

En vinkällarens optimala luftfuktighet är runt 70 %. Om luftfuktigheten är mindre än så kan korken torka och om luftfuktigheten är högre tar flaskans etikett stryk. Luftfuktighet kan mätas med en hygrometer som du bland annat kan köpa hos Clas Ohlson.

wine-being-poured-into-glass-picture-id157583102

4. Undvik solljus

En grundregel är att vinkällaren ska vara mörk. Det är att föredra att ha UV-skyddade dörrar och glaspartier. Detta då UV-strålning kan leda till att vinet åldras snabbare. Läs mer om detta ämne i artikeln Why wine and sunlight don't mix.

falling-water-splash-iii-freeze-frame-motion-drop-picture-id117146771

5. Vibrationsfritt underlag

När du bestämmer dig för vilken rum som ska bli din nya vinkällare är det viktigt att ta hänsyn till vibrationerna i huset. Denna punkt är oftast inget problem men vet du med dig att ett rum ligger i anslutning till en kraftigt vibrerande värmepump kan vibrationerna sprida sig till vinkällaren vilket inte föredras.

this-is-a-fantastic-vintage-picture-id477196837

6. Fundera över strukturen

I takt med att vinintresset växer brukar behovet av att ordna sina flaskor i ett speciellt system bli större. Om du tänkt lagra många flaskor i vinkällaren är det dags att fundera över hur strukturen ska se ut. Kolla in ett exempel på en enkel lagerbok för vinkällaren där du kan fylla i:

 • Hylla
 • Plats
 • Namn
 • Årgång
 • Inköpspris

 

Läs mer om vinlagring

Systembolaget har satt ihop en guide för dig som är intresserad av att lagra vin. De svarar bland annat på frågorna:

 • Hur vet man att ett vin kan lagras?
 • Hur lagrar man vin bäst?
 • Kan man lagra viner med skruvkapsyl?

Notera att de lyfter fram vinkällare som det bästa alternativet för lagring av vin, vilket du kan använda som argument till personer i din närhet som vill dricka gott vin men ännu inte bestämt sig för om vinkällare är rätt väg att gå. Lycka till med planerna.