Inred med spiskåpor

Hem / Inred med spiskåpor

Att inreda med spiskåpor är inte bara en fråga om funktionalitet, utan också ett sätt att inreda köket på ett snyggt sätt. Moderna spiskåpor med fläkt finns i en mängd olika stilar och designer, vilket gör det möjligt att välja en som passar perfekt med inredningen och ger en känsla av värme i ditt kök. Vidare kan du läsa om olika typer av spiskåpor och fläktar till köket.

Vad är en spiskåpa?

En spiskåpa är en enhet som placeras över spisen eller kokplattan i köket. Dess huvudsakliga funktion är att suga upp ånga, värme, matos och fett som genereras under matlagning, och antingen filtrera och återcirkulera luften eller ventilera den ut ur huset. Det behövs för att undvika fett, rök, ånga och lukt av mat i köket.

Olika typer av fläktkåpor

Det finns flera typer av spiskåpor med fläktar som används i köket. Här är de 4 vanligaste modellerna.

Vägghängda spiskåpor

Dessa är bland de mest populära och traditionella typerna. De monteras på väggen och finns i en mängd olika stilar och storlekar. Vägghängda spiskåpor är bäst för kök där spisen är placerad mot en vägg.

Fläkt för köksö

Ö-spiskåpor är designade för kök med en spis som är placerad på en köksö. Dessa hänger från taket och är ofta ett uttalande i sig med sin iögonfallande design. Ett alternativ till en spiskåpa över köksön är att välja en inbyggd fläkt i köksön. Det ger en mer öppen känsla i köket.

Inbyggda spiskåpor

Inbyggda spiskåpor är integrerade i köksskåpen och är mer diskreta. Inbyggda spiskåpor är extra vanliga i lägenheter och billigare kök.

Frihängande köksfläktar

Frihängade spiskåpor är inte lika vanliga, men de erbjuder en unik stil och kan vara en fokuspunkt i köket. De står fritt från väggar och skåp, vilket ger en mer industriell känsla.

Viktiga funktioner och specifikationer

När du väljer en spiskåpa, överväg följande funktioner och specifikationer:

  • Sugkapacitet: Detta anger hur effektivt spiskåpan kan suga upp luft. Mäts vanligtvis i kubikmeter per timme (m³/h).
  • Ljudnivå: Viktigt för köksmiljön, särskilt i öppna planlösningar.
  • Filter: Typ av filter (kol- eller metallfettfilter) och dess underhållsbehov.
  • Belysning: Integrerad belysning kan vara bra om annan belysning saknas eller är svag.
  • Design: Spiskåpan och fläktens utseende bör passa ditt kök.

Installera spiskåpa i lägenhet

Installationen av en spiskåpa kan variera beroende på typ men även om du bor i lägenhet eller hus. Överväg att anlita en hantverkare för installationen, särskilt för avancerade fläktar såsom frihängda kåpor eller fläktar som är integrerade i köksön.

Bor du i lägenhet kan det vara klokt att fundera en extra gång över spiskåpan. Är det en bostadsrätt som du äger behöver du sannolikt inget tillstånd men bor du i en hyresrätt kan du både behöva tillstånd och godkännande innan du installerar spiskåpan.

Rengöring och underhållstips

  • Rengör filter regelbundet: För metallfettfilter, tvätta dem i diskmaskinen. Kolfilter bör bytas ut enligt tillverkarens rekommendationer.
  • Yttre rengöring: Använd milda rengöringsmedel för att undvika att skada ytan.
  • Kontrollera och rengör ventilationskanaler: För att säkerställa optimal funktion och minska brandrisk.
  • Regelbunden inspektion: Kontrollera spiskåpan för eventuella tecken på slitage eller skador.

Genom att välja rätt spiskåpa och underhålla den ordentligt kan du inte bara förbättra luftkvaliteten i ditt kök utan också addera ett stilfullt element till din köksinredning.