Måla om dörr – Så här gör du

Hem / Måla om dörr

Ett enkelt sätt att piffa till hemma är att måla om en eller flera dörrar. Processen är lättare än man tror, och resultatet kan verkligen göra stor skillnad. Oavsett om du vill måla innerdörr eller ytterdörr finns det några saker att tänka på, och viktiga förberedelser som lägger grunden för ett bra resultat. I vår guide går vi igenom hur du på bästa sätt målar om dina dörrar hemma.

Måla innerdörren – steg för steg

Följ nedan steg för att uppnå bästa resultat när du ska måla om dörrar:

1

Förberedelser

Om möjligt ska du lyfta bort dörren från gångjärnen, men om det inte går bör golv, väggar och inredning runt dörren skyddas med täckplast. Du fäster enkelt täckplasten med maskeringstejp. Skruva även loss dörrens handtag och övriga beslag, och rengör dessa vid behov. Även dörren bör rengöras noggrant med målartvätt för att ta bort eventuell smuts och fläckar.

2

Slipning

För att skapa en så jämn yta som möjligt för färgen att fästa på bör ytan slipas. Innan du slipar bör eventuella sprickor och hål i dörren fyllas med spackel. Låt det torka innan du börjar slipa ner ytan. Använd sandpapper med olika grovlek – börja med grovt och avsluta med fint. Glöm inte att slipa hörn, vrår och kanter noggrant.

3

Måla

Se till att måla i ett väl upplyst rum, att vädra både under och efter målning samt att noggrant läsa igenom instruktionerna på färgburken innan du sätter igång.

  1. Börja med att grundmåla dörren. Använd en grundfärg som är avsedd för trä och låt färgen torka helt innan du går vidare till nästa steg.
  2. Applicera ett lager av den lackfärg du valt ut. Låt lagret torka helt innan du applicerar nästa lager. Det räcker med två lager färg för att skapa en täckande och snygg finish.
  3. Glöm inte att måla dörrens alla kanter och eventuella profiler i dörren.
  4. När du målat klart ska alla penslar och verktyg rengöras noggrant.
4

Montera handtag och beslag

När du målat färdigt dörren och färgen torkat är det dags att försiktigt montera tillbaka handtag och övriga beslag, innan du slutligen fäster dörren på gångjärnen igen.

Om du känner dig osäker inför att måla om dörrar kan du alltid få professionell hjälp. Hos Hemfixarna.se kan du boka en fixare som kommer hem till dig och utför uppdrag. De erbjuder tjänster för ditt hem till fast pris och med 50 % RUT-avdrag.

Vilken färg ska man använda på innerdörrar?

Det finns tre olika typer av färg att välja mellan när du ska måla innerdörrar:

Linoljefärg

Linoljefärg är perfekt för att måla på trä, då den fäster bra och ger en tålig yta. Den ger ett klassiskt utseende och finns i ett brett utbud av olika färgtoner och kan även blandas för unika nyanser. Färgen tar lång tid på sig att torka och kan medföra en stark lukt medan den torkar. Den kräver också väldigt noggrann rengöring av penslar, tråg och andra verktyg som använts vid målningen.

Akrylatfärg

Akrylatfärg är en snabbtorkande färg som inte luktar någonting, men som både är dyrare och mindre tålig än linoljefärg. Den finns i en mängd olika nyanser och ger en yta som är lätt att rengöra.

Vattenbaserad lackfärg

Vattenbaserad lackfärg är både tålig och lätt att rengöra, men är svårare att måla med då det kan vara en utmaning att få till en jämn applicering. Den kan även vara dyrare än både linoljefärg och akrylatfärg. Färgen torkar dock snabbt och luktar ingenting.

Måla ytterdörr

Att måla ytterdörren fungerar egentligen på samma sätt som när du målar en innerdörr, men några få avvikelser. Givetvis bör en mer tålig typ av färg användas, som till exempel är väderbeständig och tål solens starka UV-strålar. Tänk efter noga när du väljer färg till din ytterdörr – en matt färg kan vara snyggt och ger en mer diskret stil, medan en blank färg ofta har en tåligare yta. Utomhusfärger kan vara svåra att få bort, så se till att vara extra noggrann med att skydda golv och omgivning från spill och färgfläckar.

Hur mycket färg går åt?

Hur mycket färg som går åt beror på hur stor dörren är. En generell regel att utgå ifrån är att det behövs ungefär en halv liter färg per kvadratmeter – för båda lagren. Ett bra tips är att alltid köpa extra färg för att vara säker på att den räcker, och för att kunna komplettera senare.