Lägga nytt tak – Att tänka på

Hem / Lägga nytt tak

Att lägga nytt tak eller renovera ett befintligt tak är ett komplicerat projekt som kräver att man följer strikta regler för både säkerhet och kvalitet. Det finns ett antal faktorer som man måste ta hänsyn till när man funderar på att byta eller lägga nytt tak, och det är viktigt att man gör det rätt för att få ett hållbart resultat. I den här artikeln går vi igenom vad som behöver tänkas på innan man ska lägga nytt tak.

Vad innebär en takomläggning?

En takomläggning innebär att du byter ut ett gammalt tak till ett nytt. Det innebär att du tar bort det gamla taket och lägger nytt takföremål och nytt förslutande material. Detta är ett omfattande projekt som kräver att du är väl förberedd innan du börjar. Vi rekommenderar att du läser igenom hela artikeln innan du sätter igång.

Byta tak själv eller anlita professionell hjälp?

Att byta tak själv är en process som kräver både tid och energi. Om du är en erfaren husägare som är väl insatt i processen kan det vara ett bra alternativ, men det är viktigt att man är noggrann när man utför jobbet. Att missa ett steg eller inte följa säkerhetsinstruktionerna kan leda till allvarliga skador på både taket och husets struktur.

Att anlita en professionell takläggare är ofta det bästa alternativet om man vill ha ett hållbart och säkert resultat. Professionella takläggare har de rätta verktygen och kunskapen för att säkerställa att jobbet utförs korrekt och att alla regler följs. De kommer också att kunna ge råd om vilka material som ska användas för att få bästa möjliga resultat. Nedan tipsar vi om två professionella takläggare.

AJ Tak & Plåt AB

AJ Tak & Plåt erbjuder taklomläggning i Stockholm. Företaget har lång erfarenhet och de anställda har utbildning inom både takläggning och plåtslageri. Deras tjänster inkluderar takomläggning, takrenovering, takfel och installation av takventilation. AJ Tak & Plåt är ett väletablerat företag med ett gott rykte och alla deras tjänster utförs av kvalificerade yrkesmän. Företaget erbjuder en hög kvalitet på sina tjänster och ett garantipaket för att säkerställa att kunden är nöjd med resultatet. Om du är ute efter en professionell och duktig takläggare är AJ Tak & Plåt ett utmärkt val.

JW Plåtlageri AB

Om du letar efter ett företag som kan erbjuda högkvalitativ takläggning och takrenovering, kan JW Plåtlageri vara det rätta valet. Deras personal har hög kompetens och erfarenhet inom området, så du kan känna dig trygg med att de levererar kvalitetsarbete varje gång. Det finns många fördelar med att anlita JW Plåtlageri, till exempel att de även installerar ventilation och takfel, har ett garantipaket som säkerställer att det gjorda arbetet är av högsta kvalitet och att kundens nöjdhet står i fokus. Deras etablerade namn inom plåtslageri och takrenovering gör dem till ett pålitligt och tryggt val.

När behöver man byta tak?

Det finns ett antal olika orsaker som avgör när man behöver byta tak. Om det t ex har uppstått skador på taket som inte går att reparera, eller om taket är för gammalt och slitet för att kunna säkert täcka en byggnad, kan det vara dags att lägga nytt tak. Det är också ett utmärkt tillfälle att uppgradera takföremålet till material med bättre isoleringsförmåga som kan spara mycket energi.

Olika takmaterial

När man ska renovera ett tak finns det ett antal olika val som man kan göra för att bestämma vilken typ av tak man ska använda. Nedan ger vi några exempel på olika takmaterial:

Sedumtak

Sedumtak är ett populärt material för takläggning som har många fördelar. Det är ett miljövänligt alternativ som inte kräver mycket underhåll, är ekonomiskt och skapar en grön miljö ovanpå byggnaden. Det är också ett lätt material som ger god isolering och som kan absorbera luftföroreningar. Sedumtak är ett bra alternativ för att öka värmeisoleringen och minska strålningen från solen. Det är också ett bekvämt och lätt material att lägga, vilket gör att det kan läggas ganska snabbt.

Plåttak

Plåttak är ett prisvärt alternativ till koppartak. Det är hållbart och kommer att hålla länge. Det är lätt att installera och finns i ett antal olika stilar. Det är också ett lättare material, vilket gör att det inte ger lika mycket extra last på byggnaden. Plåttak är också ett mycket tåligt material som kräver minimal underhåll och som skyddar mot alla väderförhållanden.

Betongpannor

Betongpannor är ett hållbart och prisvärt material som lämpar sig för tak och är ett av de mest populära valen. Det är ett lätt och hållbart material, som kan installeras snabbt och enkelt, och som ger bättre skydd mot väder och vind. Betongpannor är ofta långtidståliga och mycket beständiga mot fukt, röta och mögel. De är dock inte särskilt lätt att installera och innebär ofta stora utgifter.

Skiffertak

Skiffertak är ett tåligt material som klarar av både snö och regn, vilket gör att det är ett utmärkt val för hus som ligger i kyliga miljöer. Skiffertak är även mycket lätt att lägga eftersom det inte är nödvändigt att använda någon specialverktyg. Det är också enkelt att byta ut och lägga nytt tak med skiffer eftersom det är så lätt att få tag i. Skiffertak är ett vackert material som även ger ett stilrent utseende till huset, vilket gör att det är ett populärt material att använda.

Kostnad – Renovera tak

Kostnaden för att renovera tak varierar beroende på vilken typ av tak man valt och hur stor yta som ska täckas. Generellt sett så kostar det mellan 15 000 - 25 000 SEK per kvadratmeter att byta tak. För att kunna beräkna priset noggrant är det bäst att kontakta en professionell takläggare som kan ge en korrekt prisuppskattning. Det är också viktigt att ta hänsyn till omkostnader som arbetskostnader, material och isoleringsförmåga som kan påverka slutpriset.

Prioritera säkerhet vid takomläggning

Har du bestämt dig för att utföra arbetet själv? Innan du påbörjar en takomläggning är det viktigt att veta att det är ett farligt jobb som kräver tillförlitlig säkerhet. Det är av största vikt att följa säkerhetsinstruktionerna som bifogas när du köper takmaterial, eftersom att det inte följa säkerhetsinstruktionerna kan leda till allvarliga skador på både taket och husets struktur. Lär dig mer om taksäkerhet hos Boverket.