Tak och fasad – ta hand om stommen på ditt hus

Hem / Tak och fasad

När vi vill ändra exteriören på våra hus eller fastigheter gör vi det inte enbart för att det ska vara behagligt att vila ögonen på byggnaden, utan ofta för att huset får utstå alla sorters väder och behöver skötas om utvändigt för att livslängden ska förlängas.

Byggställningar och verktyg – vad behövs?

Många jobb kräver att du sätter upp byggnadsställningar längs fasaden på ditt hus, eller att du införskaffar speciella verktyg och målarfärg. Här kommer vi att förklara vilka jobb som du kan göra själv, vilka som kräver att du monterar upp byggnadsställningar samt vilka andra verktyg som du kan behöva.

Hyr byggnadsställningar

Du vill gärna använda dig av en stark och flexibel byggnadsställning för yttre arbeten. MonZon MODULAR® är ett stabilt ställningssystem i stål och anses vara världens bästa system för byggnadsställningar.

Byggnadsställningar i stål från monzon

Införskaffa rätt verktyg

Använd dig alltid av verktyg och produkter som är avsedda för just din sorts hus. Investera i ditt hus och satsa på produkter med hög kvalitet för att få ett resultat därefter.

Ta hand om ditt hus med rätt verktyg

6 sätt att förlänga livslängden på ditt hus

Det finns mycket jobb som du kan göra med fasaden på ditt hus för att det ska stå i många årtionden (kanske till och med århundranden) framöver. Det kan vara mer eller mindre omfattande arbeten, men alla lika viktiga, oavsett om det rör sig om fasadtvätt, målning, taktvätt eller någonting annat.

Ge huset fasadtvätt och målning

1

Tvätta fasaden

Du behöver med jämna mellanrum tvätta fasaden på ditt hus för att det ska hållas rent. Genom att hålla huset rent även utvändigt, förlänger du tiden mellan varje målning då huset behåller sin befintliga färg över en längre tid. Regnvatten får smuts och pollen att skölja över huset, vilket skapar en trivsam miljö för mögel och alger som börjar växa till sig på fasaden – något som får huset att se ovårdat ut och som får folk att spekulera kring hur det ser ut på insidan. Egentligen.

Du behöver:

 • Stege eller en robust byggställning i stål för att komma åt överallt
 • Handskar för att skydda huden på dina händer
 • Miljömärkt såpa alternativt alg- och mögeltvätt om huset är svårt angripet
 • Rotborste eller tvättborste
 • Hink
 • Trasor

Fasadtvätt med extern hjälp

Om du inte vill tvätta fasaden på egen hand, kan du förstås anlita en utomstående aktör för detta. Att investera i regelbunden fasadtvätt är att förlänga fasadens livslängd. Det finns mängder av aktörer på marknaden som erbjuder fasadtvättning; Color Off (Stockholm med omnejd) Floda Takvård (Göteborg och Alingsås med omnejd) och Rexagon (Malmö och Lund med omnejd) för att nämna några.

2

Måla fasaden

För att ditt hus ska behålla sin glans behöver du måla om fasaden. Många rekommenderar dig att göra det varje år, men beroende på vad du har för hus, kan du vänta i upp till fem år mellan varje målning. Innan du målar om fasaden vill du se till att den är ren. Du vill eventuellt också skrapa bort gammal färg som har börjat flagna. Ju slätare underlag du målar på, desto bättre blir slutresultatet. Måla genom att stryka på flera lager, men se till att låta färgen torka ordentligt mellan varje lager.

Tips! Undvik att måla fasaden under strålande sol. Färgen riskerar då att torka alldeles för snabbt.

Du behöver:

 • En stadig byggställning för att utföra arbetet på ett effektivt och säkert sätt
 • Färgskrapa
 • Fasadfärg
 • Målarpenslar i olika storlekar
 • Rollertråg

Ta extern hjälp med målning

Om du inte har möjlighet att, på egen hand, måla fasaden på ditt hus, bör du ta hjälp utifrån; antingen från nära och bekanta eller av ett företag som tillhandahåller måleritjänster. Timblads i Stockholm, Hedlunds måleri i Göteborg och Borås samt Schööns måleri i Malmö, Helsingborg och Lund är några aktörer som går att vända sig till för att få hjälp med att måla fasaden.

Ta hand om dina fönster

3

Kitta fönster

Att kitta fönster innebär vanligtvis att du tätar dem, eller spacklar dem. En del fönster behöver regelbundet kittas för att tåla olika väderförhållanden. Detta behöver alltid göras innan du målar dem. Se till att först skrapa bort gammal färg som har börjat flagna, olja in träet och gör en grundmålning innan oljan har hunnit torka. Lägg sedan ut rikligt med kitt i ett jämt flöde med hjälp av en fogspruta. Jämna till ytan och använd en kittkniv för att ta bort överflödigt spackel.

Du behöver:

 • Fogspruta
 • Kittkniv
 • Arbetshandskar för att undvika skador
4

Måla fönster

Precis som när du målar fasaden, behöver du se till att fönstret är ordentligt rengjort innan du börjar. Försäkra dig om att ditt fönster är kittat och att kittet har torkat ordentligt innan du stryker på det första lagret med färg. Oftast räcker det med två strykningar. Det här jobbet görs enklast om du först tar ner fönstret. Glöm inte att även måla fönsterkarmen för att ge målningen bästa möjliga effekt.

Du behöver:

 • Fönsterfärg
 • Målarpenslar i flera storlekar
 • Rollertråg

Underhåll taket med taktvätt & målning

5

Tvätta taket

Precis som fönstren och väggarna, är även taket en viktig del av exteriören på ditt hus som är i behov av att underhållas. Detta är ett arbete som bör göras av någon som är sakkunnig takläggare och utbildad i fallteknik. Underhållsarbetet påbörjas genom en kontroll av att undertaket är i tillräckligt bra skick för att det ska gå att vistas på taket. Därefter rengörs taket oftast med högtryckstvätt för att få bort mossa och annan tillväxt. Det kan sedan kompletteras med miljömärkt såpa.

Professionell hjälp med taktvätt

Försök dig inte på taktvätt på egen hand, utan anlita hjälp utifrån. Det finns många experter som är specialister på området; Lundgren Tak i Stockholm, Floda Takvård utanför Göteborg och Power Clean Skåne är några av dem.

6

Måla taket

När du har fått en takläggare att rengöra ditt tak, kan du också behöva måla det för att återställa det till sitt ursprungliga slitstarka skick. Det är det överlägset billigaste och mest miljövänliga sättet att hålla taket på ditt hus i god form. Ett tak behöver oftast bytas cirka var 40:e år, men om du tar hand om det ordentligt kan du förlänga livstiden på ditt tak med flera år.

Få hjälp med att måla taket

Att måla taket är, precis som en taktvätt, något som bör utföras av någon som är professionellt utbildad för att jobba på ett tak. Takvård i Väst och Decatak är två av de aktörer som täcker stora geografiska delar av Sverige.