Tak och fasad – ta hand om stommen på ditt hus

Hem / Tak och fasad

När vi vill ändra exteriören på våra hus eller fastigheter gör vi det inte enbart för att det ska vara behagligt att vila ögonen på byggnaden, utan ofta för att huset får utstå alla sorters väder och behöver skötas om utvändigt för att livslängden ska förlängas.

Byggställningar och verktyg – vad behövs?

Många jobb kräver att du sätter upp byggnadsställningar längs fasaden på ditt hus, eller att du införskaffar speciella verktyg och målarfärg. Här kommer vi att förklara vilka jobb som du kan göra själv, vilka som kräver att du monterar upp byggnadsställningar samt vilka andra verktyg som du kan behöva.

Hyr byggnadsställningar

Du vill gärna använda dig av en stark och flexibel byggnadsställning för yttre arbeten.

Hyra rullställning för hållbart husunderhåll

När du står inför underhållsprojekt längs din husfasad, är det viktigt att överväga användandet av rullställning eller byggställning. En smidig lösning är att hyra rullställning eller byggställning för att göra arbetet säkrare och mer effektivt. Cramo.se erbjuder högkvalitativa rullställningar för ditt projekt. Genom att hyra en byggställning från dem kan du enkelt ta hand om uppgifter som fasadtvätt och målning. Med deras pålitliga lösningar kan du säkerställa att ditt hus förblir välskött och i gott skick under många år framöver. När du sedan är färdig med ditt projekt och inte behöver använda rullställningen något mer, lämnar du helt enkelt tillbaka den.

Införskaffa rätt verktyg

Använd dig alltid av verktyg och produkter som är avsedda för just din sorts hus. Investera i ditt hus och satsa på produkter med hög kvalitet för att få ett resultat därefter.

Ta hand om ditt hus med rätt verktyg

Märk upp din fasad med fasadskylt

Att märka upp sin fasad med fasadskyltar är ett effektivt sätt att skapa visuell identitet och öka synligheten för företag eller bostäder. Fasadskyltar kan vara informativa, marknadsförande eller dekorativa och kan anpassas efter dina behov. Om du överväger att skapa en fasadskylt, är det klokt att kontakta HolmquistSign. De erbjuder tjänster för beställning och tillverkning av fasadskyltar och har många års expertis inom skyltdesign. Med deras hjälp kan du skapa en skräddarsydd fasadskylt som passar din verksamhet eller bostad perfekt och får den att stå ut. En sådan investering kan göra stor skillnad när det gäller att locka kunder och förstärka din varumärkesidentitet.

6 sätt att förlänga livslängden på ditt hus

Det finns mycket jobb som du kan göra med fasaden på ditt hus för att det ska stå i många årtionden (kanske till och med århundranden) framöver. Det kan vara mer eller mindre omfattande arbeten, men alla lika viktiga, oavsett om det rör sig om fasadtvätt, målning, taktvätt eller någonting annat.

Ge huset fasadtvätt och målning

1

Tvätta fasaden

Du behöver med jämna mellanrum tvätta fasaden på ditt hus för att det ska hållas rent. Genom att hålla huset rent även utvändigt, förlänger du tiden mellan varje målning då huset behåller sin befintliga färg över en längre tid. Regnvatten får smuts och pollen att skölja över huset, vilket skapar en trivsam miljö för mögel och alger som börjar växa till sig på fasaden – något som får huset att se ovårdat ut och som får folk att spekulera kring hur det ser ut på insidan. Egentligen.

Du behöver:

  • Stege eller en robust byggställning i stål för att komma åt överallt
  • Handskar för att skydda huden på dina händer
  • Miljömärkt såpa alternativt alg- och mögeltvätt om huset är svårt angripet
  • Rotborste eller tvättborste
  • Hink
  • Trasor

Fasadtvätt med extern hjälp

Om du inte vill tvätta fasaden på egen hand, kan du förstås anlita en utomstående aktör för detta. Att investera i regelbunden fasadtvätt är att förlänga fasadens livslängd. Det finns mängder av aktörer på marknaden som erbjuder fasadtvättning; Color Off (Stockholm med omnejd) Floda Takvård (Göteborg och Alingsås med omnejd) och Rexagon (Malmö och Lund med omnejd) för att nämna några.

2

Måla fasaden

För att bibehålla husets glans är det nödvändigt att regelbundet måla om fasaden. Många experter rekommenderar att detta görs årligen, men beroende på husets karaktär kan det vara möjligt att vänta upp till fem år mellan målningarna. Innan du ger dig i kast med fasadmålningen är det viktigt att se till att ytan är förberedd och ren. Det kan vara fördelaktigt att avlägsna eventuell gammal färg som börjat flaga. En jämn och slät yta ger det bästa slutresultatet. Målningen bör utföras genom att applicera flera tunna lager färg och se till att varje lager torkar ordentligt innan nästa påförs. Experten Färgvaruhuset.se erbjuder fasadfärg av hög kvalitet och kan även bistå med att välja rätt färg för ditt behov.

Tips! Undvik att måla fasaden under strålande sol. Färgen riskerar då att torka alldeles för snabbt.

Du behöver:

  • En stadig byggställning för att utföra arbetet på ett effektivt och säkert sätt
  • Färgskrapa
  • Fasadfärg
  • Målarpenslar i olika storlekar
  • Rollertråg

Ta extern hjälp med målning

Om du inte har möjlighet att, på egen hand, måla fasaden på ditt hus, bör du ta hjälp utifrån; antingen från nära och bekanta eller av ett företag som tillhandahåller måleritjänster. Timblads i Stockholm, Hedlunds måleri i Göteborg och Borås samt Schööns måleri i Malmö, Helsingborg och Lund är några aktörer som går att vända sig till för att få hjälp med att måla fasaden.

Ta hand om dina fönster

3

Kitta fönster

Att kitta fönster innebär vanligtvis att du tätar dem, eller spacklar dem. En del fönster behöver regelbundet kittas för att tåla olika väderförhållanden. Detta behöver alltid göras innan du målar dem. Se till att först skrapa bort gammal färg som har börjat flagna, olja in träet och gör en grundmålning innan oljan har hunnit torka. Lägg sedan ut rikligt med kitt i ett jämt flöde med hjälp av en fogspruta. Jämna till ytan och använd en kittkniv för att ta bort överflödigt spackel.

Du behöver:

  • Fogspruta
  • Kittkniv
  • Arbetshandskar för att undvika skador
4

Måla fönster

När du målar fönster är det viktigt att ytan är väl rengjord innan du påbörjar arbetet. Kontrollera noggrant att fönstret är ordentligt kittat och att kittet har fått tillräckligt med tid att torka innan du applicerar det första lagret av färg. Normalt sett brukar två lager vara tillräckliga för att uppnå det önskade resultatet. Om du önskar professionell vägledning och expertråd kan du vända dig till Färgvaruhuset för att hitta rätt fönsterfärg. Ett praktiskt tips är att ta ner fönstret för att göra jobbet enklare. Kom ihåg att även fönsterkarmen bör målas för att ge den bästa möjliga effekten.

Du behöver:

  • Fönsterfärg
  • Målarpenslar i flera storlekar
  • Rollertråg

Underhåll taket med taktvätt & målning

5

Tvätta taket

Precis som fönstren och väggarna, är även taket en viktig del av exteriören på ditt hus som är i behov av att underhållas. Detta är ett arbete som bör göras av någon som är sakkunnig takläggare och utbildad i fallteknik. Underhållsarbetet påbörjas genom en kontroll av att undertaket är i tillräckligt bra skick för att det ska gå att vistas på taket. Därefter rengörs taket oftast med högtryckstvätt för att få bort mossa och annan tillväxt. Det kan sedan kompletteras med miljömärkt såpa.

Professionell hjälp med taktvätt

Försök dig inte på taktvätt på egen hand, utan anlita hjälp utifrån. Det finns många experter som är specialister på området; Lundgren Tak i Stockholm, Floda Takvård utanför Göteborg och Power Clean Skåne är några av dem.

6

Måla taket

När du har fått en takläggare att rengöra ditt tak, kan du också behöva måla det för att återställa det till sitt ursprungliga slitstarka skick. Det är det överlägset billigaste och mest miljövänliga sättet att hålla taket på ditt hus i god form. Ett tak behöver oftast bytas cirka var 40:e år, men om du tar hand om det ordentligt kan du förlänga livstiden på ditt tak med flera år.

Få hjälp med att måla taket

Att måla taket är, precis som en taktvätt, något som bör utföras av någon som är professionellt utbildad för att jobba på ett tak. Takvård i Väst och Decatak är två av de aktörer som täcker stora geografiska delar av Sverige.