Inredning – lampor

Hem / Inredning – lampor

Inredning är så mycket mer än bara möbler och annan dekoration. Använder du dig av rätt lampor när du inreder kommer du få ett helt nytt lyft i ditt hem. Genom att man kombinerar flera olika snygga lampor kan man skapa ljuseffekter i hemmet som förhöjer inredningen. Belysning skapar stämning och kan ge hemmet en mer exklusiv känsla.

Vi kommer ge dig våra bästa tips på hur du ska tänka när du inreder ditt hem med olika snygga lampor.

Köpa belysning

När man vet hur man vill inreda sitt hem är det dags att köpa belysning. Det är även viktigt att du väljer snygga lampor som passar bra till den inredning och inredningsstil som du har. Vi ger dig våra bästa tips på var du hittar snygga lampor och annan belysning av olika märken och olika prisklasser.

Belysning inomhus - Inspiration för Inredningen

För att kunna skapa en exklusiv känsla med sin belysning är det viktigt att tänka igenom sin inredning och komma på ställen där ny belysning skulle passa in bra. Våga lek med belysningen och testa olika vinkar. Här nere kommer våra bästa tips på smart belysning och hur du kan inreda rum för rum.

Belysning sovrum

Här vill du skapa en mysig känsla. Använd inte för starka ljuskällor, men våga ha många olika.

 • Sänglampor – Ska sitta intill sängen. Även om du inte tänder lamporna ofta är det en snygg inredningsdetalj.
 • Taklampa – Ger ett övergripande sken över rummet.
 • Fönsterlampa – Lampans utseende beror på hur ditt fönster ser ut. Välj den lampa som passar din inredningsstil bäst.
 • Lampa i garderoben – Använd spotlights eller en ljusslinga för att lysa upp kläderna när du öppnar garderoben, blir både praktiskt och lyxigt.

Belysning hall

Hallen är det första man ser när man kommer in i hemmet. Använd dig av en snygg taklampa för en maffigare känsla eller spotlights för en luftigare känsla.

 • Taklampa hall – Har du en stor rund hall är en stor maffig taklampa ett måste. Har du en mindre och smalare hall hade vi satsat på spotlight i taket.
 • Golvlampa – Passar perfekt i hallen för att skapa en mysig känsla.
 • Lampa i garderoben – Om du har en garderob i hallen bör du använda belysning så att du och dina gäster ser ordentligt.

Belysning badrum

Ofta så är belysningen i badrummet något som är färdigt när man flyttar in om man inte väljer att renovera själv. Har du möjlighet bygg in spottar för en mer exklusiv känsla. Belysningen i ett badrum ska vara ren och klar och ge bra ljus.

 • Badrumsspegel med belysning – Badrumsspegeln kan man alltid byta ut, ett tips är att skaffa en med inbyggd belysning det är både snyggt och praktiskt.
 • Punktmarkera din belysning – Om så möjligt försök att punktmarkera din belysning och använd ljuskällor som går att dimma för en mysigare känsla.

Belysning kök

Köket ses som husets viktigare rum därför är belysningen i köket otroligt viktigt. Satsa ett starkt ljus men även andra ljuskällor som hjälper till att skapa en mysig känsla då köket ofta ses som ett samlingsrum för familj och vänner.

 • Taklampa – Välj taklampa till ditt kök beroende på hur ditt matbord ser ut. Har du ett stort avlångt bord kan det vara snyggt med en eller två lampor över det.
 • Belysning över köksytan – Använd ljusslingor eller sportligt för att ge ordentligt ljus när du lagar mat.
 • Golvlampa – Har du ett stort kök och mycket yta kan det vara snyggt att placera ut någon golvlampa för att förhöja stämningsbelysningen.

Belysning vardagsrum

Här spenderar man en stor del av dagen. Eftersom TV:n ofta är placerad i vardagsrummet är det smart att ha belysning som går att dimmra. Även här bör man använda sig av olika lampor för att skapa stämning.

 • Taklampa – Storleken på taklampan är beroende på hur stort rummet är. Ett större rum kräver en större lampa så det inte ska se tunt och tomt ut.
 • Fönsterlampor – Har du ett stort fönster är det snyggt att matcha två likadana lampor bredvid varandra, det ger en exklusiv känsla.
 • Golvlampa – Här är det snyggt att använda sig av golvlampor. Placera de gärna i hörn för en mysig känsla.
 • Punktmarkera lampor – Har du tavlor uppsatta är det snyggt att köpa lampor som lyser upp tavlorna. Samma gäller för växter, våga vara kreativ.

Köpa belysning

När man vet hur man vill inreda sitt hem är det dags att köpa belysning. Rätt belysning är en viktig del av inredningen och du bör helst kombinera flera olika typer av lampor i samma rum för bästa effekt. DPJ som har ett showroom i Stockholm, har ett stort utbud av kontorsbelysning från populära varumärken i alla prisklasser. Här hittar du allt från bordslampor till taklampor, skrivbordslampor och golvlampor. Vårt bästa tips är att välja en riktigt bra taklampa som allmänbelysning, en eller flera mindre vägglampor för stämningsbelysning och till sist funktionsbelysning på de ytor som kräver detta, exempelvis bordslampor på skrivbordet.