Göra om hemma – billigt utan renovering

Hem / Göra om hemma billigt

Allt fler letar efter billiga och enkla sätt att göra om hemma. Med en uppfräschning i hemmet får du en nystart, samtidigt som du kan passa på att ändra inredningsstil. Här får du tips på hur du kan göra om hemma billigt - utan att renovera!

1

Byt ut handtag

Att byta ut handtag på dina dörrar i hemmet kan låta som en ganska liten förändring, men sanningen är att mycket sitter i detaljerna. Genom att ändra dörrhandtag, handtag på lådor och handtag till skåp kan du göra stor skillnad och ändra hela intrycket i ditt hem. En av de stora aktörerna på marknaden är Specialbeslag.se som har beslag av alla sorter och i alla stilar. Här tipsar vi om populära sätt att förnya hemmet genom att byta ut handtag.

Dörrhandtag inomhus

När du ska göra om hemma kanske dörrhandtagen inte är det första du har i åtanke, men vill du inte göra en större renovering är det just de här mindre detaljerna du bör fokusera på. På bland annat Specialbeslag.se finns mängder med fina dörrhandtag inomhus som du kan använda dig av - i olika stilar såväl som material och färger.

Vilken stil du vill ha på dörrhandtagen beror naturligtvis på dina personliga preferenser. Vackra metaller som polerat silver, guld eller mässing har länge varit riktiga storfavoriter, åtminstone om vi tittar på valet av dörrhandtag inomhus och i folks privata hem.

Lådhandtag

Precis som att det finns olika dörrhandtag finns det även olika lådhandtag som du kan välja mellan. Att byta handtag på dina lådor är ett mycket snabbt, billigt och enkelt sätt för dig att göra om hemma - utan att du behöver lägga ut några större kostnader eller kontakta en hantverkare för renovering.

Specialbeslag.se erbjuder också både moderna och minimalistiska lådhandtag som passar i det stilrena hemmet, såväl som mässingshandtag med vackra detaljer för en mer gammaldags stil. Vill du inte använda dig av handtag överhuvudtaget kan du byta ut dessa mot knoppar eller beslag istället, beroende på vad du tycker är snyggast.

Knoppar till byrå

Har du en byrå som börjar se gammal och tråkig ut? Kanske har du köpt en billigare byrå som är massproducerad och som saknar både personlighet och karaktär? Genom att investera i nya knoppar till byrå kan du förändra hela looken på bara några enstaka minuter.

Ibland räcker det med något så enkelt som ett par fina knoppar i mässing eller läderbeslag för att du ska göra din byrå mer personlig och få den att sticka ut ur mängden. Vill du ha en lantlig eller shabby chic stil rekommenderar vi knoppar till byrå som är antikbehandlade för en så autentisk look som möjligt.

Byta handtag på köksskåp

Vill du slippa riva ut hela köket, men samtidigt skapa stor förändring? Då kan du testa att byta handtag på köksskåp. Just köket är ett rum som är i stort behov av fina detaljer för att det ska kännas hemtrevligt och vackert inrett.

Istället för att plocka ner och måla om alla luckor (och samtidigt byta diskbänk och bänkskiva) kan du satsa på nya, fina handtag istället. Även här finns ett mycket stort utbud att välja mellan hos Specialbeslag.se, så att du kan byta handtag till dina köksskåp i en stil som passar resten av ditt hem, till exempel modern, gammaldags, minimalistisk, mässing eller lantligt trä.

Krokar & hängare

Krokar och hängare gör inte bara ditt hem mer praktiskt och ger dig fler förvaringsmöjligheter, utan du får också fina och diskreta detaljer. Har du redan krokar och hängare idag kan du med fördel byta ut dessa till krokar i en helt annan stil eller varför inte en ny färg eller material?

Har du inga krokar är det ett enkelt och roligt sätt att inreda i hemmets hall och skapa snabb förändring. Krokarna kan du också användas till att hänga upp kläder eller varför inte hänga upp nya, fina handdukar i badrummet?

2

Måla eller tapetsera om

Oavsett om du bor i ett stort eller litet hem kommer dina väggar alltid att vara i blickfånget. Därför är det viktigt att de är fina, fräscha och i en färg eller design som du gillar. Att måla eller tapetsera om är lösningen för dig som vill skapa stor förändring med "små" medel.

Att måla om eller tapetsera om kan verkligen ge en helt ny känsla i ditt hem och det behöver inte vara svårt eller dyrt att göra. Genom att välja rätt färger och mönster kan du skapa en unik atmosfär i varje rum och få det att kännas som att du har gjort en stor förändring. Så var inte rädd för att prova något nytt och låt din kreativitet flöda när du gör om hemma.

William Morris tapet

Om du inte är rädd för att ta ut svängarna kan ett par fina tapeter från William Morris vara ett bra val för dig. Med en William Morris tapet får du ett mycket snyggt och elegant hem som är inrett i klassisk engelsk design. Idag kan du hitta William Morris mönster på mer än bara tapeter.

Det finns till exempel en hel uppsjö med vackra tyger från designer, vilket gör att du kan matcha dina väggar med din soffa eller favoritfåtölj. Alla William Morris tapeter har en mycket tidlös känsla som är lika populär då som nu. En riktig storfavorit är bland annat Williow Bough och Honeysuckle. Du kan bland annat hitta William Morris tapet hos Tapethandeln.

Duro tapet

Ett vanligt missförstånd är att svensk inredning ofta är mycket minimalistisk och kall, men så är inte fallet. När det kommer till tapeter och inredning är den svenska designen mycket uppskattad, just eftersom den inger mycket värme och hemtrevnad.

Duro tapeter är ett mycket bra exempel på detta, då designen är både historisk och tidlös på en och samma gång. Dessa gammaldags tapeter lämpar sig lika bra för din sekelskifteslägenhet såväl som torpet, herrgården eller sommarstugan. Sedan år 1946 är Duro tapeter Kunglig Hovleverantör, vilket är ett stort och tydligt bevis på det äkta hantverk som ligger bakom de högkvalitativa tapeterna. Du hittar Duro tapet hos Tapethandeln.se.

Borås tapet

Är det något tapetvarumärke som verkligen lyckats göra sig ett namn är det Boråstapeter. Boråstapeter är svensk tapetkonst på riktigt och det är något som syns i både mönster såväl som färger och tillverkningsmetoder. Just mönstret är det som utmärker tapeterna allra mest, där moderna favoriter kombineras med tidlösa klassiker.

Vill du hålla det så äkta som möjligt väljer du fina mönster skapade av Arne Jacobsen eller Stig Lindberg. Ytterligare en stor anledning till varför du bör välja Boråstapeter är hur snälla de är mot djur och natur. Tapeterna är nämligen tillverkade i ett miljövänligt material och färgade med färg som är helt fri från lösningsmedel och gifter. Du hittar Borås tapet hos Tapethandeln.se och andra återförsäljare.

3

Inred med textilier

Tyg och textilier är ytterligare ett mycket smart sätt för dig att göra om hemma billigt, utan att behöva starta några större renoveringsprojekt. Här nedan berättar vi mer om hur du kan inreda med allt från mattor till plädar och gardiner.

Mattor

Det finns inte ett enda hem som inte mår bra av en riktigt fin matta. Mattor är dessutom väldigt ypperliga att använda om du vill förändra känslan eller inredningsstilen i ditt hem.

Har du ett hem som går i neutrala färger kan det vara riktigt snyggt att bryta av med en matta i mer klara nyanser. Beroende på valet av material kan en matta också fungera som en riktigt bra fotvärmare under de kallare vintermånaderna. Vi rekommenderar att du satsar på högkvalitativa mattor som verkligen håller länge.

Plädar & filtar

Få saker är lika hemtrevliga och snygga som ett par fina plädar som ligger slängda i soffan eller på sängen. En pläd behöver inte vara stiligt vikt för att vara en snygg inredningsdetalj, utan kan vara minst lika trevlig när den ligger avslappnat slängd över soffryggen.

Precis som när det kommer till mattor kan du välja filtar och plädar i alla möjliga färger och material. Vill du ha en lite lyxigare pläd rekommenderar vi en som är tillverkad i ull eller linne. Är det billigare modeller du är ute efter är fleecefiltar eller bomull ett bättre alternativ.

Gardiner

Gardiner är något du kan hitta i nästan alla typer av inredningsbutiker - från de lite dyrare och mer unika butikerna till de större inredningskedjorna. Med ett par fina gardiner kan du rama in dina fönster och få ditt hem att se mer ombonat ut.

Eftersom gardinerna också fungerar som en bra inredningsdetalj kan du med fördel välja en färg eller ett mönster som matchar resten av inredningen. Tack vare det stora utbudet kan du hitta gardiner för alla rum och ändamål. Det finns till exempel riktigt fina mörkläggningsgardiner som är utmärkta att använda under sommarmånaderna i Sverige. Nordisk Textil har ett stort utbud för alla rum.

Soffkuddar

En soffa utan soffkuddar kan ganska snabbt se trist och obekväm ut. Även om soffan är riktigt skön och högkvalitativ som den är kan soffkuddar göra den snäppet trevligare att använda. Ska du göra om hemma kan du med fördel investera i ett par nya soffkuddar som du låter pryda soffrygg och armstöd, men du kan också köpa kuddöverdrag och byta ut de du redan har.

Det roliga med soffkuddar är att du kan mixa och matcha som du själv känner. Testa att blanda olika storlekar, material, färger och former och skapa en soffa som är personlig för just dig! Svenskt Tenn har ett vackert utbud av soffkuddar.

4

Inred med växter

Vill du inreda med växter? Då har du många fina alternativ att välja mellan. Här nedan berättar vi mer om hur du kan inreda med växter och vilka alternativ du har att välja mellan. Observera att gröna växter oftast är enklare att sköta om än snittblommor och sticklingar.

Gröna växter

Ett mycket snabbt, roligt och trevligt sätt att skapa förändring i ditt hem är genom att ta in mer grönska. Växter har alltid varit viktiga för trivseln, men fungerar även som utmärkta luftrenare.

Det finns många riktigt fantastiska växter du kan välja mellan som förbättrar inomhusluften och samtidigt gör ditt hem trevligare att bo i. Är du dålig på att ta hand om växterna behöver du inte välja de allra känsligaste sorterna. Satsa istället på gröna växter som klarar sig bra själv, till exempel aloe vera, kaktus och paraplyaralia. Köp gärna dina gröna växter hos Plantrédo eller annan blomsterbutik.

Blommor

Om gröna växter inte är din stil kan du med fördel använda dig av snittblommor eller krukväxter istället. Alla krukväxter behöver inte vara så kallade "gröna växter", utan det finns många fina blommor som håller länge och som växer i kruka.

Här är t.ex. Rosenkallan ett mycket fint exempel. Även snittblommor som rosor och tulpaner gör ditt hem mycket trevligare och vackrare att vistas i. Genom att ta in naturen blir hemmet också mer levande, men se till att ha koll på skötselråden och att du köper från en blomsterhandlare eller professionell florist. På så sätt håller dina blommor mycket längre. Interflora har ett stort utbud av blommor för vaser. Om du vill plantera själv kan du hitta fröer för plantering hos Florea.

Träd

Har du ett lite större hem kan du med fördel ta in träd i din bostad. Nu menar vi naturligtvis inte enar, granar eller björkar, utan inomhusträd som du planterar i kruka.

Här rekommenderar vi bland annat Fikusen som ett bra nybörjarträd, samt Strandkastanj, Kaktus och Monstera. Dessa träd är inte bara riktigt fina att titta på, utan de är också kända för att vara väldigt lättskötta. Ska du inreda med träd för första gången kan någon av dessa växter således passa dig bra. Det finns ett prisvärt utbud av träd för inomhusbruk hos IKEA.

Sticklingar

Om du inte har någon tidigare erfarenhet av blommor och gröna växter är sticklingar kanske inte det första du ska ge dig på. Sticklingar kan egentligen beskrivas som små bebis-växter, som behöver tas om hand på ett speciellt sätt för att sedan planteras i kruka.

Att inreda med sticklingar är dock ändå fullt möjligt. Många väljer att ha dem stående i fina, transparenta glas, medan andra vill ha dem i speciella sticklingshållare som du kan fästa på väggen. Sticklingar kan du byta till dig av andra växt-intresserade i ditt område, men du kan ibland också köpa sticklingar på auktion på tradera.se eller hos din lokala blomsterhandel.