Måla om

Hem / Måla om

Är du sugen på en förändring i ditt hem? Börjar färgen se tråkig ut på några väggar? Att måla om kan vara ett enkelt sätt att ge rummet ett nytt liv. Men var ska man börja? Och när är det egentligen dags att måla om? I den här guiden ger vi dig tips och råd för att inreda med målning, oavsett om du är en nybörjare eller bara vill ha lite inspiration.

När ska man måla om huset?

Det finns flera tecken på att det är dags att måla om ditt hem. Om färgen börjar flagna, om det finns märken eller om färgen har bleknat är det definitivt dags att göra något åt det. Ett bra tips är att måla om var tredje till femte år för att hålla ditt hem fräscht och modernt.

Välj rätt färg

När du ska välja färg ska du först och främst tänka på vilken känsla du vill att rummet ska förmedla. Vill du ha en lugn och avslappnad atmosfär eller en mer energisk och livfull känsla? Olika färger kan påverka vår sinnesstämning på olika sätt.

En annan faktor att tänka på är rummets storlek och ljusinsläpp. Ett litet och mörkt rum kan kännas större och ljusare med en ljusare färg, medan ett stort och ljust rum kan kännas mer intimt med en mörkare färg.

Prova gärna att måla en provbit på väggen för att se hur färgen ser ut i rummets ljus och i kombination med möbler och dekorationer. Du kan också prata med en färghandel för att få inspiration till att välja rätt färg.

Så målar du om

Innan du börjar måla är det viktigt att förbereda dig noggrant för bästa resultat innan du börjar måla:

Förberedelse:

 • Ta bort möbler och täck golvet med plast eller tidningar.
  Innan du börjar måla är det viktigt att förbereda ytan ordentligt. Först och främst måste du ta bort alla möbler från rummet eller täcka dem med plast eller tidningar för att undvika att färgen hamnar på dem. Täck även golvet på samma sätt för att undvika fläckar.
 • Tvätta ytan med tvål och vatten för att ta bort smuts och fettfläckar.
  Sedan är det dags att tvätta ytan med tvål och vatten för att ta bort smuts och fettfläckar. Se till att ytan är torr innan du går vidare. Slipa ytan för att ta bort ojämnheter och förbättra vidhäftningen. Detta steg är särskilt viktigt om du målar över en tidigare målad yta eller om det finns repor eller märken på väggen.

Målning:

 • Applicera grundfärgen på ytan för att ge en jämn yta och förbättra vidhäftningen.
  Grundfärgen är viktig för att ge en jämn yta och förbättra vidhäftningen av målarfärgen.
 • När grundfärgen har torkat, applicera färdig färg med en pensel eller roller.
  Se till att måla i jämnt tempo och undvik att måla för tjockt på en och samma plats. Det är också viktigt att låta färgen torka helt innan du applicerar en andra eller tredje lagar.
 • Låt färgen torka helt innan du applicerar en andra eller tredje lagar.
  Ge ytan så många lager som behövs. Prata med färghandeln om du är osäker på, hur många gångar du behöver måla ytan.

Om du inte orkar göra det själv går det alltid att anlita en målare.

Fräscha upp med ny målning

Genom att måla om hemmet kan du förnya och fräscha upp ditt utrymme på ett enkelt sätt. Men det kan också kännas överväldigande när man inte är van vid att måla. Ta det lugnt och förbered dig noga innan du börjar. Och glöm inte att ha roligt och låta din personliga stil och smak lysa igenom i dina val av färg och mönster.

Måla om vardagsrum

Att måla om vardagsrummet kan verkligen ge en helt ny känsla i ditt hem. Det är en av de mest använda rummen i huset, så det är viktigt att det känns inbjudande och trivsamt. Genom att välja rätt färger kan du skapa en atmosfär som passar din personliga stil och smak.

Om du vill ha en lugn och avslappnad känsla i ditt vardagsrum kan du välja mjuka och neutrala färger som beige eller grå. Om du vill ha en mer livlig och energisk känsla kan du måla med starkare färger, som till exempel turkos eller orange.

Det är viktigt att tänka på rummets storlek och ljusinsläpp när du väljer färger och mönster. Om rummet är litet kan du välja en ljus färg för att skapa en illusion av större utrymme. Om rummet är stort kan du välja en mer livfull eller kraftig färg.

Att måla om vardagsrummet kan verkligen ge en helt ny känsla i ditt hem och det behöver inte vara svårt eller dyrt att göra.

Måla om vägg

Att måla om en enkel vägg kan förändra hela rummets atmosfär och ge en helt ny känsla. Genom att välja en annan färg än de andra väggarna kan du skapa en accentvägg som drar uppmärksamheten och ger rummet en unik och personlig touch. Du kan också använda tapeter för att skapa en intressant textur eller att addera en grafisk design till väggen.

Genom att måla om en vägg kan du skapa ett fokuspunkt i rummet och göra det mer inbjudande och trivsamt. Så var inte rädd för att prova något nytt och låt din kreativitet flöda när du målar om en vägg i ditt hem.