Taklampa

Hem / Taklampa

Alla rum behöver en bra taklampa som allmänbelysning. DPJ har ett stort utbud av klassiska och moderna taklampor för alla kontor och hem. Välj bland takplafonder, spotlights eller en snygg pendellampa från populära varumärken som House doctor, New works eller Seletti. Eftersom de erbjuder både snabb leverans och prisgaranti kan du vara säker på att du hittar din nya lampa till bästa pris.

Flytta taklampa

Om du håller på att inreda ditt hem och vill flytta en taklampa för att den exempelvis ska hängas över ett bord så är enklaste sättet att sätta upp en förlängningsarm, eller så kallad lamparm. På så vis behöver du inte borra något nytt hål för lamputtaget och du fäster den enkelt på den befintliga lampkroken. Förlängningsarmar finns att köpa på de flesta butiker som säljer belysningstillbehör, exempelvis hos Clas Ohlson.

Lampa över matbord höjd

Hur högt en lampa ska hänga beror på vilken storlek den har och vilken funktion den ska ha. Vill du hänga en lampa över matbordet så är en bra tumregel för större lampor cirka 60–75 cm ovanför bordet. Är det mindre lampor kan de hänga något lägre, cirka 55–65 centimeter ovanför. Detta för att ljuset inte ska blända de som sitter runt bordet men inte heller bli för lågt och koncentrerat över en viss del av bordet. Funderar du över att hänga flera lampor bredvid varandra över matbordet så kan du läsa våra tips inför köp av just Pendellampa.

Sätt upp en taklampa – Steg för steg

Att montera en taklampa själv kan kännas som en utmaning, särskilt om du vill försäkra dig om att allt görs korrekt och säkert. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga för att installera en taklampa eller om du helt enkelt föredrar professionell hjälp för att sätta upp taklampan, är Hemfixarna.se en bra lösning. Där hittar du en en utförlig guide och du kan även boka en erfaren montör. Nedan är en förenklad monteringsguide:

1

Slå av strömmen

Detta gör du genom att slå av eller dra ut säkringen för det aktuella rummet. Är du osäker på om du lyckats slå av strömmen så kan du dubbelkolla med en Multimeter.

2

Fäst medföljande monteringsbeslag

Olika lampor har olika monteringsbeslag. Vissa kan monteras direkt på kopplingsdosan och vissa kan behöva monteras genom att förborra hål i taket.

3

Koppla sladdarna

Skala av ungefär en halv centimeter av plasten på den blåa och svarta sladden, om det inre redan finns en synlig kopparbit och anslut dessa i lampan. Finns det bokstäver på den så kallade sockerbiten gäller brun sladd på L och blå sladd på N/L2. Har du även en jordad sladd (gul/grön) så gäller PE-markeringen. Skruva sedan åt så sladdarna sitter fast.

4

Fäst lampan i takbeslaget

Sätt upp din nya taklampa i det nu monterade beslaget enligt medföljande instruktioner, sätt i en passande glödlampa och slå på strömmen igen.